طبقه بندی میوه ها


 
میوه های استوایـــــــی

 

میوه های استوایی به هر شکلی روی گیاه می رویند و تنها ویژگی مشترک آنها عدم مقاومت در برابر سرما می باشد

  • آکه Blighia sapida
  • آوکادو Avocados
  • موز و گونه پرنشاسته آن بارهنگ Musacea spp
  • میوه نان Artocarpus altilis
  • کامو کامو Myrciaria dubia
  • کارامبولا Averrhoa carambola آنرا میوه ستاره هم می نامند.
  • سمپداک Artocarpus champeden
  • شیرین بر Annona cherimolaچری مویا هم نامیده می شود.
  • نارگیل Cocos spp
  • زباد Durio zibethinus
  • گورانا Paullinia cupana
  • درخت نان صحرایی از خانواده توت که نانگکا هم نامیده می شود Artocarpus heterophyllus 
  • لنگست Lansium domesticum یا لانگ کونگ یا دوکو
  • پاپایا Papaya
  • ممون سیلو Melicoccus bijugatus به نام کوینپا یا جنیپ هم شناخته می شود.
  • انبه Mangifera indica
  • منگوستن Garcinia mangostana
  • خربزه درختی Carica papaya
  • آناناس Ananas comosus
  • پوها
  • رمبوتان Nephelium lappaceum
  • سیب سرخ یا سیب مالی Syzygium aquem
  • سالاک یا میوه مار Salacca edulis
  • ساپودیل یا چیکو Achras/Manilkara zapota
  • میوه ترش درخت ساپادیل Annona muricata
  • تمرهندی Tamarindus indica


 

میوه های غیر خوراکــــی 

  • پرتقال اوسیچ ( توت آمریکایی)

 

میوه های مغزدار

 

در گیاه شناسی میوه مغزدار عبارتست از میوه تک دانه ای( ندرتاً دارای دودانه) خشک و یکپارچه که در آن دیواره تخمدان یا قسمتی از آن در هنگام رسیدن بسیار سخت می شود (مانند سنگ یا چوب). بیشتر میوه های مغزدار از مادگیهایی با تخمدانهای یکپارچه  بوجود می آیند و تمامی آنها ناشکوفا هستند( هنگام رشد کامل باز نمی شوند) . برای مثـال می توان به میوه های درختان گردو ، بلوط ،( acorn) ، فندق (filbert ) ، راش ، شاه بلوط ، گردوی آمریکایی و گردوی سفید اشاره کرد.

 

میوه های مغزدار در آشپزی نسبت به گیاه شناسی مقوله ای بسیار محدودتر هستند ، این اصطلاح در مورد بسیاری از دانه ها که میوه های مغزدار واقعی نیستند به غلط بکار برده می شود. ممکن است بسیاری از مغزهای درشت و روغنی که دارای پوسته هستند و درآشپزی کاربرد دارند را یک میوه مغزداربه حساب آورند. به علت روغــــــن زیادی که بیشترً میوه های مغزداردارا هستند ،منبع غذایی بسیار خوب غذا و انرژی محسوب می شوند. بسیاری از دانه ها خوراکی بوده و درغذاها ؛ بصورت خام ، جوانه یا به شکل بوداده و بعنوان غذایی سبک مصرف می شوند و یا با فشردن ، روغن آنها را بدست می آورند که در آشپزی و وسایل آرایشی بکار می رود.

میوه های مغزدار منبع بسیار مهم تغذیه جانوران وحشی به حساب می آید. این مسئله بخصوص در نواحی معتدل که حیواناتی مانند زاغ کبود و سنجاب ، بلوطها ومیوه های مغزدار دیگر را در طول پاییزبه منظور مصرف در زمستان و اوایل بهـار انبار می کنند دیده می شود.

 

میوه های مغزدار

 

 مناطق معتدله تحت تاثیر درختان رستهFagales  می باشند که توسط باد گرده افشانی می شوند

  • میوه درخت بلوط
  • راش
  • شاه بلوط
  • فندق
  • گردوی آمریکایی
  • پی کان
  • گردو


بعضی از میوه های مغزدار که از نظر گیاه شناشی میوه مغزدار واقعی محسوب نمی شوند

  • بادام ؛ قسمت خوراکی آن دانه شفت می باشد.
  • جوز برزیل ؛ دانه های موجود در یک پوشینه است.
  • بلادر که دانه است.
  • نارگیل ؛ شفت می باشد.
  • شاه بلوط هندی ( غیر خوراکی !)؛ پوشینه است.
  • بادام زمینی ؛ در واقع لوبیا محسوب می شود ؛ این میوه و دانه های آن جزو بنشنها است.
  • هسته کاج یا پینیون که دانه گونه های مختلف کاج است (درختان مخروط زا)

 

مغز شاه بلوط هندی (Aesculus hippocastanum) به نام conker هم معروف است . کانکرها خوراکی نیستند اما بجه ها در یکی از بازیهای خود به نام کانکر از آنها استفاده می کنند در این بازی یک کانکر را به سیمی محکم می بندند و هر بچه سعی می کند تا با ضربات کانکر خود ، کانکر حریفش را بشکند. بومیان آمریکایی کالیفرنیا در گذشته هنگام قحطی یکی از گونه های مرتبط را (Aesculus californic ) می خوردند. برای از بین بردن عناصر سمی این میوه باید آنرا قبل از خوردن فروشویی نمود.